DGPCI
...

Modificari in codul rutier 2020 cu consecinte pentru soferii indisciplinati

noul cod rutier 2015Mai multe modificari ale Codului Rutier au fost trimise catre Parlament si au pus deja soferii pe ganduri. Legea pe care o discuta Comisia de Transporturi vine cu o serie de prevederi mult mai riguroase si cu amenzi mai mari pentru conducatorii auto. Spre exemplu, Legea care a fost pusa in discutie de Comisia de Transporturi prevede ca persoanele care consuma alcool inainte de a conduce sa isi piarda permisul pentru un an si nu pe trei luni, asa cum se intampla pana la momentul actual. De asemenea, o alta propunere face referire la cresterea perioadei de suspendare a permiselor auto de la 30 de zile la 90, pentru depasirile facute neregulamentar.

Cum se suspenda in prezent permisul de conducere?

Conform Codului Rutier actual permisul este suspendat acum pentru 30 de zile in cazul urmatoarelor infractiuni:

secrete permis de conducere

  • pentru depasirea vehiculelor atunci cand acestea stau la culoarea rosie a semaforului sau cand se afla la nivel cu calea ferata;
  • pentru neacordarea de prioritate pietonilor aflati pe sensul de deplasare al soferului sau care trec prin locuri semnalizate si special amenajare;
  • pentru nerespectarea culorii semaforului;
  • pentru depasiri facute neregulamentar;
  • pentru nerespectarea indicatiilor pe care politistul rutier le da;
  • pentru neprezentarea la politie atunci cand se produce un accident cu pagube materiale.

De asemenea, se poate suspenda permisul pentru 90 de zile atunci cand se inregistreaza urmatoarele abateri:

  • masina este condusa sub influenta bauturilor alcoolice;
  • conducerea vehiculului care are probleme ale sistemului de franare sau ale directiei;
  • neoprirea la caile ferate in cazul in care bariere sau semibarierele sunt in curs de coborare sau daca sunt coborate si respectiv la semnalele cu lumina rosie sau sonora activa;
  • depasirea cu peste 50 km a vitezei maxime admise pentru drumul pe care se circula.

...

In mod cert, 2020 este anul cu foarte multe modificari in Codul Rutier

Modificari in ceea ce priveste luminile de intalnire

In viitor soferii pot fi nevoiti sa respecte o obligatie care apare intr-o ipostaza noua, conform propunerii legislative care se afla in prezent in dezbatere. Este posibil ca acestia sa fie obligati sa foloseasca faza scurta si pe drumurile nationale, reglementarea fiind in prezent valabila doar pentru drumurile europene.

Documentul care se afla in dezbatere poate sa ii oblige pe soferi sa utilizeze lumini de intalnire sau faza scurta, in momentul in care se deplaseaza ziua pe drumurile nationale.

Anii de scoala vor conta pentru obtinerea permisului

Cele mai multe modificari se refera la noi reguli pe care soferii trebuie sa le respecte. Incepand cu 1 iulie 2020 toate persoanele care vor sa obtina permisul trebuie sa aiba minim 10 clase absolvite, asta pe principiul "n-ai scoala, n-ai parte". In fond, pentru a intelege normele legale cuprinse in Codul Rutier anii de studiu gimnaziali, liceali si in scoli profesionale isi pot spune cuvantul.

Se modifica si abordarea probei practice

De asemenea, s-au avut in vedere si alte reguli, cum ar fi monitorizarea video a examenul auto pe traseu. Proba practica poate sa fie tinuta doar cu monitorizare video, pentru a fi evitate situatiile in care anumiti elevi ar fi fost favorizati.

Viteza mare va avea consecinte semnificative

In plus, toate persoanele care conduc cu viteza pot avea de suferit din cauza aplicarii noului Cod Rutier, deoarece este prevazuta interzicerea dispozitivelor care pot detecta aparatele radar. De asemenea, cresc si amenzile precum si durata de suspendare a permisului.

Utilizarea telefonului in timpul deplasarii se va sanctiona, astfel incat soferii sa simta

Conducatorii auto care folosesc telefonul in timp ce conduc pot sa fie sanctionati prin pierderea dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile. Persoanele care sunt vazute vorbind la telefon sau folosind dispozitive mobile in timp ce conduc vor primi amenzi care sunt incluse la contraventii in clasa III.

Acest lucru inseamna ca vor primi 2 sau 3 puncte de penalizare si o amenda cuprinsa intre 870 si 1160 lei. Daca utilizarea telefonului este cea care determina incalcarea unei reguli de circulatie, soferul va fi sanctionat cu 4 sau 5 puncte si i se va suspenda dreptul de a conduce timp de 30 de zile.

Anvelopele de iarna trebuie sa intruneasca conditii specifice

Conform Codului Rutier anvelopele de iarna sunt obligatorii in momentul in care carosabilul este acoperit cu zapada, cu gheata sau cu polei. Toate vehiculele care transporta marfa si care au o masa minima admisa ce depaseste 3.5 tone, dar si masinile pentru transport cu peste 2 locuri, au obligatia de a folosi anvelope de iarna pe rotile aferente axelor pe care se face tractiunea sau trebuie sa monteze lanturi si echipament antiderapant cu certificare.

Persoanele care considera ca atunci cand au anvelope de iarna pot circula fara griji pe drumurile cu zapada, cu gheata sau cu polei, gresesc, deoarece acest aspect nu este suficient. Este important sa tina cont si de faptul ca in momentul in care anvelopele sunt foarte uzate, politia poate da o amenda de pana la 725 de lei.

Producatorii de anvelope au inzestrat anvelopele cu martori care indica uzura. Martorii sunt intre blocurile de profil si sunt in numar de minim 6. Daca acesti martori devin vizibili, anvelopele sunt considerate uzate excesiv si trebuie sa fie inlocuite, altfel exista riscul de a lua amenda.

Varsta si unele boli sunt o conditie pentru a conduce

O alta modificare din Codul Rutier se refera la faptul ca persoanele care sunt in varsta si vor sa conduca inca trebuie sa repete mult mai des controlul medical. Persoanele care sufera de diabet si au probleme cardiace pot sa obtina mai greu permisul de conducere.

Trusa medicala este obligatorie

De asemenea, pentru ca masina sa poata fi condusa pe drumurile publice exista obligativitatea de a detine o trusa de prim ajutor omologata RAR. Aceasta poate fi cumparata din benzinarii, magazine de piese auto sau chiar supermarketuri si magazine online. Trusele sunt accesibile pentru orice conducator auto si astfel, soferii nu pot aduce argumente valabile in favoarea faptului ca nu detin trusa de prim ajutor.

Modificari in favoarea participantilor la trafic

Legea 130/2019 mentioneaza si reducerea perioadei de suspendare a permisului, atunci cand conducatorii auto solicita, ceea ce inseamna ca sunt mai multi soferi care pot sa se bucure de o perioada diminuata in care permisul poate fi suspendat.

De asemenea, in Noul Cod Rutier 2020 sunt prevazute amenzi diminuate pentru biciclistii care nu respecta regulile. Astfel, pentru persoanele incadrate in aceasta situatie sanctiunile nu mai fac parte din categoria III, ci din II, de unde rezulta ca pentru biciclisti amenzile vor fi intre 580 si 725 lei. Daca bicicletele nu sunt corect echipate, amenzile raman neschimbate.



Pagini: Contact - Termeni si conditii. Legaturi importante: Teste auto - Legislatie rutiera - ANPC

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate - www.i-drpciv.ro