DGPCI
...

Ce schimbări aduce noul Cod Rutier 2023 și cum te afectează de la 17 februarie?

noul cod rutier 2023În data de 17 februarie 2023, s-au introdus noi modificări în Codul Rutier şi fie că eşti şofer începător sau experimentat în trafic este imperios necesar să afli despre ele.

Schimbări precum suspendarea permisului în anumite cazuri sau modul de circulaţie în giratoriu au fost aprobate prin Hotărârea de Guvern 130 din 2023 şi au intrat în vigoare după ce a fost publicate în Monitorul Oficial. Iată care sunt aceste modificări noi pe care orice şofer ar trebui să le cunoască.

Ce schimbări aduce Codul Rutier în 2023 în ceea ce priveşte circulaţia în giratoriu?

Iată una din cele mai discutate modificări ale codului rutier de anul acesta. Vizează circulaţia în sensul giratoriu, un subiect foarte des întâlnit în manuale şi chestionarele auto de antrenament pentru examenul de obţinere a permisului auto.

Conform noii Hotărâri de Lege, intersecţia de tip giratoriu este una dirijată şi semnalizată în consecinţă. Poate avea una sau mai multe benzi de circulaţie, iar circulaţia se face într-o singură direcţie, existând un punct central.

Şoferii vor trebui astfel să ţină cont de regulile de circulaţie pe benzi, ceea ce înseamnă obligaţia de a semnaliza din timp intenţia de ieşire din intersecţie, în siguranţă.

Dacă până acum mulţi şoferi ieşeau din giratoriu direct de pe banda a 2-a sau a 3-a, luând practic faţa celorlalte autoturisme de pe alte benzi, acum iată că se introduce obligativitatea de a semnaliza părăsirea intersecţiei, fără a perturba siguranța celorlalţi participanţi la trafic.

Noi modificări ale Codului Rutier în 2023 privind retragerea permisului auto

Prin noile schimbări se redefineşte conceptul de retragere a permisului auto pentru a include toate situaţiile din Codul Rutier care presupun o astfel de măsură. Permisul se poate retrage în cazul în care o persoană este declarată inaptă din punct de vedere psihologic sau medical, dar şi în situaţia în care aceasta refuză testarea antidrog sau testarea de alcool, cu scopul stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat. Conform legii, organele abilitate au dreptul de a solicita unui şofer astfel de testări dacă li se pare că acesta este sub influenţa alcoolului sau a substanţelor ne-agreate.

În situaţia în care un şofer este depistat cu o valoare de peste 0.40 mg/l alcool în aerul expirat, fapta se consideră infracţiune iar şoferului i se poate deschide dosar penal. Dacă nivelul de alcoolemie este între 0.1 şi 0.40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat, se consideră contravenţie, iar şoferul va fi amendat cu puncte (de la 9 la 20 de puncte). Asta înseamnă o valoare de până la 2900 de lei.

Retragerea permisului devine o măsură de reţinerei, dar şi de interzicere de a conduce autovehiculul, tractorul, tramvaiul. În acest sens, şoferul va primi din partea poliţistului dispoziţia de retragere a permisului auto.

Conform art 22, alin 1 din Codul Rutier, poliţistul poate retrage permisul auto până la ora 8 din ziua următoarea, însă nu mai puţin de 12 ore. Chiar dacă şoferul va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, el nu va mai avea drept de circulaţie.

În cazurile în care şoferul nu respectă prioritatea de trecere, circulă în mod nejustificat pe banda de urgenţă de pe autostradă, depăşeşte fără să se asigure suficient şi în urma acestei depăşiri are loc un accident cu pagube materiale, va fi sancţionat cu retragerea permisului. El va primi o dovadă înlocuitoare a permisului auto, cu drept de circulaţie de 15 zile.

...

Se reducere perioada de suspendare a permisului

Tot în Noul Regulament din 2023 se arată că cererea de reducere a perioadei de suspendare a permisului se poate depune în primele două treimi din perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care şoferul solicită reducerea. Cum funcţionau lucrurile până acum? Cererea se făcea până în a 30-a, respectiv a 45-a zi a perioadei de suspendare în funcţie de situaţie.

Şoferii sunt obligaţi să oprească motorul dacă se îndepărtează de maşină

Până acum, foarte mulţi şoferi aveau acest prost obicei de a lăsa maşina pornită, pe liber, în timp ce se îndepărtau de maşină pentru a-şi cumpăra o cafea de la chioşcul din apropiere sau un covrig. Ei bine, prin noile modificări aduse Codului Rutier  2023 începând cu 17 februarie, lucrul acesta nu mai este posibil.

Poliţiştii pot sancţiona un şofer care procedează în acest mod. Corect este ca înainte de a se îndepărta de maşina pe care o conduce, şoferul să acţioneze frâna de ajutor, să oprească motorul şi să cupleze într-o viteză inferioară, respectiv de parcare (în cazul maşinilor cu transmisie automată).

Dacă circuli cu ITP-ul expirat eşti pasibil de o amendă mai mare

Conform reglementărilor legale, persoana care deţine permisul de înmatriculare al maşinii trebuie să se îngrijească de efectuarea ITP-ului. Având în vedere că înmatricularea se suspendă în mod automat atunci când poliţistul constată că ITP-ul nu e valabil, şoferul trebuie să plătească de fapt două amenzi: una pentru că a circulat fără ITP valabil, iar a doua pentru suspendarea înmatriculării.

Şoferii care circulă cu ITP expirat săvârşesc o contravenţie care se amendează cu puncte (între 9 şi 20). Pentru că punctul de amendă este de 145 de lei, o amendă pentru un ITP invalid poate urca până la 2900 de lei. În plus, amenda poate creşte cu încă 2900 de lei pentru că expirarea ITP-ului determină automat suspendarea înmatriculării. Asta înseamnă că un şofer care circulă fără ITP poate ajunge să plătească două amenzi, cu valoare totală între 2610 şi 5800 de lei.

Ce alte reglementări există cu Noul Cod Rutier modificat?

O schimbare importantă vizează posibilitatea de verificare a permisului auto de către poliţiştii de frontieră. Mai exact, poliţiştii de la frontiera României pot aplica sancţiuni în caz de contravenţii la circulaţia pe drumurile publice. În plus, şoferii care au permisul eliberat în altă ţară, de o autoritate străină, trebuie să ştie că Poliţia Română are acum dreptul de a le anula permisul.

Foarte mulţi şoferi au fost curioşi să afle dacă valoarea punctului de amendă se modifică începând cu 17 februarie 2023, însă organele de legiferare au surprins cu decizia de îngheţare a punctului de amendă la 145 de lei, cu toate că în prima fază se discuta majorarea acestuia la 300 de lei (ca urmare a majorării salariului minim pe economie la 3000 de lei brut).

Toate modificările noi din februarie 2023 au fost incluse în varianta actualizată a cărţii Codul Rutier Mură în Gură

Şoferii începători care vor să fie la zi cu toate modificările legislative din Codul Rutier, dar şi şoferii experimentaţi interesaţi să-şi actualizeze permanent cunoştinţele despre circulaţia auto, pot citi cartea Codul Rutier Mură în Gură. Acest ghid simplificat pentru toate categoriile de şoferi auto este de un real ajutor pentru cursanţii şcolilor auto, cât şi pentru şoferii cu mii de km în bord.

Rezolvarea a cât mai multe chestionare auto drpciv şi învăţarea Codului Rutier, înţelegând cât mai bine reglementările legislative, vor asigura succesul unui cursant care se pregăteşte să-şi ia permisul auto. Iar dacă vorbim de şoferii experimentaţi în trafic, viaţa ne arată că învăţarea ar trebui sa fie continuu. Cu cât în trafic există şoferi care cunosc foarte bine regulile de circulaţie (şi le respectă) cu atât mai mult se pot reduce ratele de accidente nefericite.



Pagini: Contact - Termeni si conditii. Legaturi importante: Teste auto - Legislatie rutiera - ANPC

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate - www.i-drpciv.ro