DGPCI
...

Schimbari majore de Cod Rutier: apneea in somn si cresterea punctului de amenda

amenzi si apneeCodul rutier a trecut prin cateva modificari majore in anul 2015, aplicabile in continuare si in noua versiune de Cod Rutier 2016. Majorarea amenzilor si problema soferilor care sufera de apnee in somn s-au numarat printre cele mai discutate modificari de legislatie ale anului precedent.

Cresterea punctului de amenda de doua ori

Anul 2015 a fost un an marcat de doua majorari ale salariului minim, cea de la 1 ianuarie si cea de la 1 iulie. Desi au reprezentat un prilej de bucurie pentru multi romani angajati pe salariul minim, aceste majorari au adus si vesti mai putin bune, respectiv majorarea punctului de amenda.

Daca in 2014 punctul de amenda, care reprezinta in continuare 10% din salariul minim, avea o valoare de 90 de lei, dupa cele doua cresteri ale salariului minim, acesta a ajuns la 105 lei. Astfel, pentru nerespectarea regulilor de circulatie, persoanele fizice trebuie sa scoata din buzunare sume cuprinse intre 210 si 2100 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendate cu pana la 10.500 de lei.

Soferii care sufera de apnee in somn au, incepand cu 2015, nevoie de aviz medical

O alta modificare de cod rutier discutata pe larg in medie este cea referitoare la necesitatea unui avizi medical pentru persoanele care sufera de apnee in somn.

Apneea se defineste ca oprire temporara a respiratiei si este responsabila pentru un somn putin odihnitor care ii lasa pe cei care sufera aproape in permanenta obositi in timpul zilei.

Aceasta modificare aparuta in luna octombrie a starnit numeroase discutii pro si contra, in mod special in situatia in care soferii care sufera de apnee sunt greu de identificat.

Ordinul 1255/2015 al ministerului sanatatii dicteaza ca toti candidatii sau conducatorii auto cu suspiciuni de sindrom de apnee ( incepand cu cazurile moderate) trebuie sa se prezinte la un control medical si sa obtina un aviz inainte a isi putea obtine permisul.

...

Aceste investigatii si avizul medical in discutie nu sunt necesare decat soferilor care sunt suspectati de acest sindrom.



Pagini: Contact - Termeni si conditii. Legaturi importante: Teste auto - Legislatie rutiera - ANPC

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate - www.i-drpciv.ro